Design Elämäntapa Trendit

Sisustuksen tuulia kevät 2021

Jos viime vuosi meni monelta siihen, että kotona tuli vietettyä entistä enemmän aikaa ja samalla miettien, miten sitä kotia uudistaisi. Niin nyt 2021 on aika laittaa niitä viime vuoden suunnitelmia toteen, vaikka sitten olisit jo aloittanutkin vuoden 2020 aikana. Nimittäin ei vuosi 2021 tuo vielä hirveästi uutta arkeemme eikä paluuta vielä aivan entiseen, joten tämäkin vuosi on aikaa kehittää sekä itseä että sitä omaa kotia.

Valot ja valaistus

Koska viimeksi olet vaihtanut verhot, tai onko kotisi täynnä tummia värejä? Meillä Suomessa on monesti aika raskaat huonekalut ja tummat puun värit käytössä, vaikka meillä on jo muutenkin pimeätä iso osa vuodesta. Louis Poulsen on tanskalainen suunnittelija, jonka erilaiset ja erikoisetkin valaisimet ovat ihan omiaan suomalaiseen sisustustyyliin, ja ne ennen kaikkea tuovat valoa ja sävyjä sisätiloihin.

Pimeyden vaikutuksen kokee meistä jokainen, mutta jos olet asunut koko ikäsi kohtuullisen pimeässä tai tummassa kodissa, et välttämättä ole tiedostanut pimeyden vaikutusta. Mutta jos haluat tehdä muutoksen, testaa vaihtamalla tummat pinnat vaaleampaan ja vähennä tavaramäärää kaikkialta – tila, avoimet ikkuna ja vaaleat sävyt tekevät tilasta kuin tilasta valoisamman, ja valo saa mielet kirkkaammiksi.

Voidaan jopa puhua valoterapiasta, johon ei välttämättä liity mikään kirkasvalo tai erikoislamput, vaan yksikertaisesti enemmän valoa kotiin antava tyyli, jota ei kannata jättää kokeilematta. Ei vaalea tyyli välttämättä tarkoita valkoista, se voi olla kaikkea muutakin, riippuen mistä väreistä sinä itse tykkäät, ja mikä saa sinut iloiseksi. Ja esimerkiksi LED-valoista voi olla oikeasti hyötyä myös omalle terveydelle, eikä vain sisustuksellisena elementtinä.

Vuoden 2021 paraativärit

Oletko huomannut, miten samat värit toistuvat sykleittäin suosittuina väreinä? Osa tästä tulee markkinavoimien vaikutuksesta ja osa vaan yksinkertaisesti siitä, että me ihmiset kyllästymme nopeasti, kun saatavilla on vaihtoehtoja, ja siksi eri värit vaihtelevat trendeissä ja tänäkin vuonna on vuorossa taas osittain eri värit kuin mitä 2020 oli tarjolla. Joissakin muoti- ja trendikatsauksissa on väreiksi tälle vuodelle nimittäin annettu harmaa ja keltainen. Jos sitä miettii enemmän, niin harmaatahan meillä on joka tapauksessa tarpeeksi, mutta kenties hyvällä valaistuksella siitäkin saadaan toimiva ja lämmin vaikutus niin päivällä kuin illalla.

Mitä värejä sinun pitäisi sitten ottaa omaan sisustukseesi ja omaan kotiisi? Parhaan vastauksen kysymykseen annat sinä itse, sillä sinä olet se, joka asuu kotonasi, ja jonka pitää viihtyä valitussa väriskaalassa. Esimerkiksi tuo aiemmin mainittu tanskalaissuunnittelija on suunnitellut niin moninaisia valaisimia, että ne toimivat kyllä mitä erilaisimmissa sisustusratkaisuissa.

Jos kuitenkin oma mielikuvitus ja uskallus tekee täyden stopin, voi aina lähteä sisustusliikkeisiin kiertelemään tai nettiin kiertelemään erilaisia vaihtoehtoja selailemaan – ehkä jonkun toisen jo aiemmin tekemä sisustus puhuttelee sinua, ja teet siitä oman versiosi.

Sisustus ja oma aika

Nyt kun etätyö on lisääntynyt huimassa määrin, kannattaa sitä oman kodin sisustamista ajatella myös sen kautta, että osa kodista voi toimia etätyöpisteenä. Osalla se on jo sitä, ja osalla se voi olla sitä tulevaisuudessa ja pienissäkin kodeissa voi pienillä ratkaisuilla olla iso merkitys työn teon mahdollistajana kotioloissa. Huonot ergonomiaratkaisut nimittäin eivät ole pidemmän päälle kenellekään hyvä ratkaisu, vaikka hetkellisesti sohva voikin toimia toimistotuolina.

Tulevaisuudessa meidän vapaa-aikamme on vain lisääntymässä ja digitaaliset toiminnot samalla – on ehkä aika ajatella sitä omaa kotia tulevaisuuden mahdollistajana, siltä osin kuin se suinkin on mahdollista.

Vastaa